שלום

רישיון נהיגה הוצאת רישיון נהיגה

רוצים ללמוד נהיגה?
מלאו את הטופס

שליחת פרטייך מהווה הסכמה לתקנון האתר
תמונה ראשית של רישיון נהיגה

רישיון נהיגה היא תעודה המאשרת ומאפשרת למחזיקה להשתמש בכלי רכב אחד או יותר על פי המפורט בה ולנהוג בהם במדינת ישראל או במדינות נוספות במידה ורישיון הנהיגה עומד בתנאי אותה מדינה.

ישנם כלי רכב שונים עליהם ניתן לנהוג, ולכן הם מחולקים לדרגות שונות של רישיון נהיגה, כאשר כל קבוצת דרגות מסמלת רישיון על כלי רכב מסויים, או ממשפחות דומות:

תנאים כלליים או מיוחדים להוצאת רישיון נהיגה

ישנם תנאים שונים ותקנות של משרד התחבורה לגבי מי-מה-מו ולמה מותר ללמוד נהיגה, להוציא או להחזיק ברישיון נהיגה.
חלק מהתקנות בחוק גורפות לגבי כל סוגי הרישיון, חלקן ספציפיות לגבי רישיון נהיגה מסויים או חלק מדרגות הרישוי.  על כל התקנות פירטנו בהמשך, לפי הסדר בו אתם תדרשו לעמוד בהן, בכל שלב בהוצאת הרישיון. לפניכם כמה תקנות ותנאים, חלקם ברורים מאליו, חלקם פחות...

מבנה ומרכיבי רישיון נהיגה.

החוק דורש שאת תעודת הרישיון עליכם לשאת עמכם בכל עת שתנהגו, כך שבמידה ואתם נעצרים לביקורת, או חלילה עשיתם תאונה ויש צורך להחליף פרטים, לא תהיה לכם בעיה. אם תעצרו לביקורת במצב חירום בו הייתם צריכים להחליף נהג שחש ברע, או אם אשתכם פתאום יולדת ובכל זאת נאלצתם לנהוג ללא רישיון, תדרשו לרוב לגשת תוך 24 שעות לתחנת משטרה על מנת להציג את הרישיון שברשותכם.

רישיון הנהיגה, בו תמונה שלכם, הוא אחד משלוש תעודות עיקריות שישמשו אתכם לזיהוי ברוב המוסדות, כך שעם הזמן אתם תגלו לבד שבכל מקרה נוח יותר לשאת אותה, מאשר את תעודת הזהות או הדרכון (איזה אזרח הולך עם דרכון בכיס?!?!?? J).

כפי שכתבנו, מטרת רישיון הנהיגה לאפשר זיהוי הנהג, לכן בתעודה מופיעים מספר פרטים חשובים לשם זיהוי נושא התעודה. בנוסף לפרטים המזהים, יפורטו סוגי הרכב עליהם למדתם נהיגה, ופרטים נופסים אחרים.....

צד קדמי

רישיון נהיגה, צד קדמי
רישיון נהיגה, צד קדמי

על חלקו של הרישיון הקדמי יופיעו כל הפרטים החשובים לגבי הנהג והרישיון, ניתן לחלק את הפרטים לאלו שממוספרים, ואלו שלא..

פרטים שאינם ממוספרים: פרטים ממוספרים.
  1. שם משפחה של הנהג בעברית ואנגלית.
  2. שם פרטי ושמות נוספים אם קיימים, בעברית  ואנגלית.
  3. תאריך לידה של הנהג.
  4. מספר 4 מחולק ל:
    1. תאריך הנפקת הרישיון.
    2. תאריך אחרון  לתוקף הרישיון (במידה ומופיע מקף הוא ללא תוקף).
    3. מס' מזהה של הרישיון.
  5. תעודת זהות של מחזיק הרישיון.
  6. כתובת מגורי הנהג.
  7. פירוט דרגות הרישיון (A…B..).
רישיון נהיגה, צד אחורי
רישיון נהיגה, צד אחורי

צד אחורי

של רישיון הנהיגה יופיע מפרט של  דרגות הרישוי, זאת על מנת שיוכל לשמש את רשויות החוק במדינות מחוץ למדינת ישראל, כך שיידעו על מה רשאי הנהג לנהוג, בנוסף יופיע פירוט התנאים הנוספים בשפה האנגלית ("חייב משקפיים..." וכו')

 

הוצאת רישיון נהיגה

לא משנה איזה סוג של רישיון נהיגה אתם רוצים להוציא, השלב הראשון בכל אחד מהם יהיה הגשת בקשה להוצאת רישיון נהיגה.
את הבקשות מגישים ע"י מילוי טפסים במספר רב של תחנות צילום בארץ, ואם זו הפעם הראשונה שאתם מוציאים רישיון נהיגה, תוכלו כבר להצטלם לרישיון.
לגבי הוצאת רישיון עקב אובדן או חידוש, על הספח שקיבלתם יהיה כתוב לכם האם אתם צריכים להצטלם או לא (לרוב לא יבקשו להצטלם אם כבר קיים צילום שלכם במערכת).

לצורך ההסבר של תהליך הוצאת רישיון נהיגה , השתמשנו בדוגמא ברישיון לרכב פרטי, בהמשך הדף מפורטים ההבדלים בין שאר סוגי הרישיונות (אופנוע, משאית ועוד..).

רישיון נהיגה לרכב פרטי- B

רישיון נהיגה לרכב פרטי B הוא רישיון הנהיגה הנפוץ ביותר בארץ, כיום ניתן לחלק לימודי נהיגה לרכב  פרטי לשניים- לימודים על גיר אוטומט או שיעורי נהיגה על גיר רגיל.
עד סוף האלף - תחילת האלפיים, לימודי הנהיגה על גיר רגיל שלטו בשוק, אולם כיום, כאשר רוב הרכבים עליהם נוהגים בעלי גיר אוטומט, ולכן נהוג יותר להוציא רישיון נהיגה על אוטומט.

למרות המקובל, יש ייתרון ברור להוצאת רישיון לגיר רגיל, הוא מאפשר לך לנהוג גם על אוטומט, וגם על רכבים עם גיר רגיל, דבר שיכול להוות ייתרון לאלו שמתכננים מתישהו להשכיר רכב ולנהוג בחול. תופתעו לגלות שבהרבה מדינות באירופה נהוג להשכיר רכב עם גיר רגיל, במחיר זול יותר, לעיתים משמעותית, ולא רק ביבשת אירופה אלא בעוד מדינות בעולם.

אם אתם מעל לגיל 16.5 תוכלו להתחיל את המסע הנחמד הזה שיארך מספר חודשים, בו תצברו עוד חוויה לחיים, וגם אם אתם מבוגרים יותר או עם רישיון אחר, לימודי נהיגה זה לא משהו שעושים הרבה בחיים, רכישת כישורים לשליטה בכלי רכב, מגדול ועד קטן, יכול להיות משהו מאוד מספק אם לוקחים את זה ברוח נכונה.
אז תנשמו עמוק, תעלו חיוך ומתחילים בשלב הראשון...

בקשה לרישיון נהיגה

השלב הראשון בהוצאת רישיון נהיגה הוא מילוי טופס בקשה לרישיון נהיגה, הידוע גם כטופס הירוק, או רש"ל 18.
את הטופס ניתן להשיג באחת מתחנות הצילום עימם עובד משרד הרישוי. יש סיבה שהטפסים הללו מפוזרים בתחנות צילום, יש צורך בתמונת פספורט כדי להוציא רישיון חדש, אז על מנת לחסוך לעצמכם זמן, מי שצריך שייצטלם. ומי שמרגיש צורך להתייפייף לפני תמונה, שיבוא מוכן מראש.

לתחנת הצילום עליכם להגיע עם תעודה מזהה- תעודת זהות או דרכון (או רישיון נהיגה, אם כבר קיים אחד). טופס הבקשה לרישיון שתקבלו, הטופס הירוק,  ילווה אתכם בחלק מהדרך להוצאת רישיון, כמו גם לבדיקות הרפואיות...

בדיקות רפואיות

בכדי להחזיק ברישיון נהיגה, עליכם להיות כשירים רפואית, לשם כך תצטרכו להביא 2 אישורים, אחד מרופא משפחה שאתם בריאים (משרד התחבורה דורש רופא שמכיר אתכם 3 שנים לפחות), האישור השני מאופטומטריסט, המאשר אם אתם יכולים לנהוג- בלי משקפיים, או שאתם חייבים להרכיב משקפיים או עדשות בכדי להוציא רישיון (או לא יכולים לנהוג כלל, לא עלינו).

לימודי תיאוריה

את לימודי התיאוריה תוכלו להתחיל 3 חד' לפני לימודי הנהיגה המעשיים, בגיל 16 ושלושה חודשים, זה ייתן לכם ייתרון משמעותי והתגלגלות טובה יותר על הכביש בתחילת הנהיגה.

מטרת לימודי התיאוריה להקנות לך ידע שיאפשר לך לעלות על הכביש תוך ידיעת החוק, כיצד להתנהג על הכביש, לשמור על בטיחותך ובטיחות סובביך, כיצד להשתמש ברכב ולתחזק אותו, הכרת תמרורים וסימני דרך ועוד..

אנו ממליצים בחום שתשקיעו בלימודי התיאוריה, ולא רק בשביל לעבור את המבחן העיוני, אלא גם בשביל שיהיה לכם יותר קל בהמשך הדרך ועוד יותר חשוב, ככל שתדעו יותר טוב את החומר העיוני יש סיכוי גבוה יותר שזה יעזור לכם במצבים מסכני חיים או מצבי חירום אחרים.

מבחני התיאוריה.

מבחני התיאוריה עצמם נעשים במרכזים שונים ברחבי הארץ, אליהם יש להרשם ולגשת, לאחר שששילמתם את  אגרת המבחן על סך 63 ₪.
לא לשכוח להביא עמכם תעודה מזהה, את הטופס הירוק ואישור התשלום עבור המבחן.

מבחן תיאוריה אורך 40 דקות ובמהלכו אתם נידרשים לענות על 30 שאלות,

על מנת לצלוח את המבחן בדרך לקבלת רישיון נהיגה, תצטרכו לענות נכונה על לא פחות מ- 26 שאלות (שזה מקביל לציון 87 במבחן). השאלות במבחן במתכונת אמריקאית וכוללות 4 תשובות אפשריות, מביניהן עליכם לבחור את התשובה הנכונה ביותר.

לכל סוג רישיון יש מבחן תיאוריה מתאים לו- לאופנוע ורכב פרטי, למשאית, מבחן לאחר לאוטובוס (רכב ציבורי) וכו'..

תשובות למבחן תיאוריה.

"מתי מקבלים תשובה אם עברתי תיאוריה?" את התשובות עצמן תקבלו במיידי, בשורה טובה לחסרי הסבלנות .

במידה ועברתם תקבלו טופס עם תוצאת המבחן והפרטים האישיים שלכם.

במידה ונכשלתם, תעמדו בפני שתי אפשרויות- אפשרות אחת היא לערער על תוצאות המבחן (יהיה לכם 4 ימי עבודה לעשות את זה), אפשרות שנייה היא לחזור הבייתה, לקרוא שוב את החומר ולבסוף לעשות מבחן תיאוריה שוב.

ערעור על תוצאות מבחן
אלא אם מדובר באמת ובתמים בטעות מחשב או טעות אנוש כלשהי והייתם צריכים לעבור את המבחן, אנו ממליצים לכם לא לנסות להתווכח על תשובה שנראית לכם נכונה\שגויה.
מדובר במאגר של 1800 שאלות שעברו כבר מיליון בדיקות לאחר עשר מיליון ערעורים של תלמידים קודמים. במידה ובחרתם להבחן בשנית, שוב בשורה טובה לחסרי הסבלנות- תוכלו להבחן למחרת היום בו נכשלתם.

שיעורי הנהיגה.

כדי להוציא רישיון לרכב פרטי, תצטרכו לקחת מינימום 28 שיעורי נהיגה כאשר אורך כל שיעור הוא 40 דקות מינימום.
למרות שניתן לעשות מינימום שיעורים, מומלץ בחום לעשות יותר שיעורי נהיגה, על מנת לשפר את יכולות הנהיגה שלכם ולהגיע עם בטחון ושליטה טובים יותר.
גם כך רוב התלמידים לוקחים יותר שיעורים והממוצע יותר קרוב ל-38 מאשר 28 שיעורי נהיגה.

במהלך השיעורים מורי נהיגה חייבים ללמד אתכם 52 נושאים בהם אתם צריכים לשלוט, אל בהלה, זה רק נשמע הרבה אבל אלו דברים שנלמדים מהר מאוד יחסים, (אחת המשימות לדוגמא היא יציאה וכניסה לרכב ) .

לאחר לימוד כל הנושאים, ולאחר שעשיתם שיעור מסכם עם המורה שלכם, תוכלו לעשות טסט פנימי, שזה בעצם מבחן המדמה את הטסט שעושים במשרד התחבורה. המבחן יעשה על ידי "בוחן מקצועי" מטעם בית בית הספר (לרוב מורה נהיגה אחר), ובו תבחנו בדיוק כמו במבחן האמיתי.

עלות שיעורי הנהיגה נעים בין 100-120 לשיעור על גיר רגיל, ו-120-140₪ לשיעור על אוטומט, זה מאוד תלוי באיזו עיר לומדים נהיגה, אם מורה הנהיגה בעל מוניטין של מורה טוב וכדומה.
מחיר טסט פנימי יכול לנוע בין 150 ל-230 ₪.

טסט- מבחן מעשי.

החל מגיל 16 ותשעה חודשים, ולאחר ששילמתם אגרת טסט, ועברתם את כל השלבים המוזכרים לעיל, תוכלו סוף סוף לגשת לטסט, הלו הוא המבחן המעשי.

לא לשכוח להביא לטסט:

את המבחן סביר שתעבירו עם נבחן נוסף ברכב, כך שלפחות לא תרגישו לבד במערכה.
כל אחד מכם בתורו ייבחן למשך כחצי שעה (טסט על אופנוע זה 20 דקות, משאיות ואוטובוסים כשעה בערך).

במהלך הטסט ייבדוק הבוחן כיצד אתם מיישמים את כל מה שלמדתם בשיעורי הנהיגה, האם אתם שומרים על החוק, על רמת הזהירות שלכם במהלך הנהיגה- שמירת מרחק, תשומת לב לסביבה, כיצד אתם מבצעי עקיפות, איך אתם לוקחים פניות, כיצד אתם מחנים ועוד...

עלות טסט הינה 138 ₪, כאשר למורה הנהיגה תידרשו לשלם עוד כ-230 ₪, שזהו הסכום שנקבע בחוק החל מיוני 2016, זאת לאחר ששנים רבות מורי נהיגה גבו מתלמידיהם 400-500 ₪ עבור שימוש ברכבם במהלך טסט, נחמד שאם עוד לא הוצאתם רישיון, הרווחתם.

קיבלת רישיון? מזל טוב! אבל רגע עם החגיגה...

נהג חדש

לאחר שהוצאתם רישיון נהיגה, אתם נמצאים בסטטוס "נהג חדש" למשך שנתיים, בוודאי שאתם מכירים את השלט הצהוב בו כתוב "נהג חדש", את אותו השלט תדרשו לתלות בשמשה האחורית של הרכב בזמן שאתם נוהגים, למשך השנתיים בהם אתם נחשבים נהג חדש.

כמו כן, במהלך שנתיים אלו, אם תבצעו עבירות חמורות יחמירו איתכם יותר וייתכן וזה ייעקב את קבלת הרישיון הקבוע, לעיתים יבקשו מכם לעבור שוב מבחנים.

אלא אם הוצאתם רישיון ואתם מעל לגיל 24, בחצי שנה הראשונה לאחזקת הרישיון תהיו חייבים לנהוג עם "נהג מלווה" שחייב להיות עם  שנות ניסיון על הכביש ומעל גיל 24, או מעל לגיל 30 ועם 3 שנות וותק. הנהג המלווה חייב להיות כשיר לליווי, זאת אומרת שאם אמא ישנה ואתם נוהגים, או שאבא שיכור בחזרה מהחתונה זה לא נחשב שאתם נוהגים עם נהג מלווה.
תוכלו להתנחם בכך שלאחר שלושה חודשים של נהיגה עם ליווי, תהיו חייבים נהג מלווה רק במהלך שעות הלילה.

אם אתם לפני גיל 21, את הסאגה עם הנהג המלווה לא תסיימו כל כך מהר, שכן לא משנה אם אתם נהגים חדשים או לא, אם עוד לא מלאו לכם 21 אביבים, לא תוכלו להסיע יותר משני נוסעים ברכב ללא נהג מלווה.

אם נעשה חישוב מהיר, לבילוי בסופ"ש תוכלו לנהוג שברכב נוסעים-  הנהג (אתם), +3 חברים, + סבתא ליד הנהג.

רישיון על אופנוע- A2 | A1 | A.

רישיון נהיגה לאופנוע מחולק לשלוש דרגות אשר מוגדרות על פי עוצמת האופנוע- כח סוס או קילוואט. לכל אחת מדרגות נהיגה אלו יש תנאים משלה, מתי מותר להתחיל ללמוד או להוציא את הרישיון, מינימום השיעורים, שמשתנה אם יש לכם רישיון נהיגה נוסף, ועוד...

דרגת הרישיון הראשונה לאופנוע היא A2 והגיל המינימאלי שתוכלו להתחיל ללמוד אליה הוא 16, בדיוק כמו הגיל שבו מותר להוציא רישיון נהיגה על אופנוע, כך שאלא אם אתם מתכננים לתפור 15 שיעורים וטסט ביום ההולדת שלכם, סביר שתוציאו רישיון בגיל טיפה מאוחר יותר.

15 שיעורים אגב, זהו מינימום שיעורי הנהיגה אליהם תדרשו, אלא אם אתם מחזיקים כבר ברישיון נהיגה לרכב פרטי במשך 3 שנים לפחות, אז תוכלו להמנע ממבחן תאוריה ושיעורי נהיגה, אבל כן תצטרכו לעבור טסט.

רישיון נהיגה על משאית, רכב משא - C1, C, C+E.

לא שיש לזלזל בנהיגה על כלי רכב אחרים, אך נהיגה על משאית בהחלט נושאת עימה אחריות כבדה (תרתי משמע), לכן אנו ממליצים לקחת ברצינות את לימודי התיאוריה ושיעורי הנהיגה, כמו גם את הנהיגה על הכביש לאחר מכן.

רישיון על משאית (רישיון לרכב משא זה המונח הנכון) מחולק גם כן לשלוש דרגות- C1, C, C+E.  כאשר C1 מקנה רישיון נהיגה על רכבי משא עד 12 טון, C מקנה רישיון לרכבי משא מעל ל-12 טון ורישיון C+E מאפשר נהיגה על  סמיטריילר ורכבי עבודה שונים בעלי משקל חריג.

את דרגת הרישיון הבסיסית תוכלו להוציא החל מגיל 18, זאת לאחר 32 שיעורים מינימום, למי שכבר מחזיק ברישיון B, המינימום המתבקש הוא 20 שיעורי נהיגה.

על מנת להוציא רישיון דרגה C, שהיא למשא מעל 12 טון, תצטרכו להיות לפחות בני 19 ולהחזיק רישיון C1 למשך שנה לפחות, ולהיפגש עם מורה הנהיגה לפחות ל-20 שיעורים.

לאחר שצברתם וותק של שנה עם רישיון C1, ועוד שנה של נהיגה עם C, תוכלו להוציא רישיון C+E בהנחה שאתם בני 20 לפחות.

רישיון נהיגה על אוטובוס או מונית - D1 | D | D3.

כמו בכל הוצאת רישיון נהיגה, גם לרישיון לרכב ציבורי תדרשו להתחיל את התהליך בתחנת צילום עם מילוי בקשה לרישיון, הבקשה הזו תלווה אתכם הלאה לרופא עיניים וכך גם בהמשך הדרך.

גם כאן מחולקים סוגי הרישיון לשלושה- ה"רציני" מביניהם הינו רישיון לאוטובוס (D), אחריו רישיון למונית ואוטובוס זעיר (או רכב סיור) המסומן ב-D1, ו- D3 שיאפשר לכם נהיגה על אוטובוס זעיר לשם מטרות פרטיות בלבד.

נהיגה על אוטובוס שונה ומסוכנת הרבה יותר מכלי רכב פרטי,  אחריותו של נהג רכב ציבורי כפולה ומכופלת, ולכן מעבר לבקשות והטפסים הסטנדרטיים, תעברו מספר משוכות נוספות בטרם תוכלו להתחיל את לימודי הנהיגה.

אחת מהן היא בקשה לתעודת יושר שמשרד הרישוי יישלח באופן אוטומטי למשטרת ישראל (אם אתם לא עבריינים מועדים לא אמורה להיות לכם בעיה), כמו כן תצטרכו להחזיק רישיון נהיגה על רכב פרטי במשך שנתיים לפחות.
משוכה נוספת היא בדיקה רפואית באחד מהמרכזים הרפואיים של משרד הרישוי (רופא המשפחה לא יספיק הפעם) .

מלבד לרישיון D3 שיש לו קורס משלו, לאחרים תדרשו לעבור קורס רכב ציבורי, להוצאת רישיון לאוטובוס תצטרכו ללמוד 40 שיעורים, אלא אם יש לכם רישיון למשאית, אז תוכלו ללמוד פחות.

רישיון לטרקטור - 1.

ניתן להתחיל ללמוד נהיגה על טרקטור החל מגיל 15 ולהוציא רישיון החל מ-16. עם קורס מתאים, תוכלו לנהוג גם על מלגזה. 8 זה מספר השיעורים המינימאלי הנדרש, אלא אם יש לכם רישיון על כלי רכב, אז תוכלו להסתפק ב-6 שיעורי נהיגה בלבד.

מלבד רישיון על טרקטור, רישיון דרגה 1 מקנה לכם גם זכות נהיגה בכלים נוספים כמו- טרקטורון, רכבי שטח, טרקטור משא ועוד. על חלק מכלי הרכב קיימים הגבלות מתי, איפה, למה וכמה מותר לכם לנהוג.